Tuesday 23 September 2014

Kerepek Tempe



Tempe adalah makanan yang dibuat dari kacang kedelai atau kacang soya mentah yang telah dilembutkan dan dipecahkan atau dihancurkan.Tempe merupakan makanan tradisi masyarakat jawa. Tempe juga begitu sinonim dengan masyarakat johor terutama sekali apabila tibanya musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri. Tempe kini mula dikomersialkan sebagai kerepek tempe yang mudah dan senang didapati meskipun bukan pada musim perayaan. Kerepek tempe dihasilkan daripada biji soya yang telah menjadi tempe. Proses pembuatannya bermula daripada menghiris tempe daripada saiz yang besar kepada saiz yang kecil dan nipis. Tempe yang telah dihiris akan digoreng. Kebiasaanya minyak yang digunakan untuk menggoreng kerepek tempe akan dicampurkan dengan sedikit garam halus dan bawang. Ini untuk menghasilkan aroma dan rasa kerepek tempe yang lebih wangi dan tahan lama.

No comments:

Post a Comment